lauantai 7. marraskuuta 2015

Hallitus”kriisin” taustalla shokkidoktriini

En ole salaliittoteorioiden hehkuttajatyyppiä, mutta tässä sote-kuviossa haiskahtaa vahvasti laskelmointi. Kokoomus sai pitkään havittelemansa verovarojen ohjailun sote-yritysten omistajien taskuihin (isolta osin ulkomaille), ja kepu sai vahvistettua hyväveliverkostoaan ja valta-asemaansa maakunnissa. On täysin mahdollista, että tämä operaatiooli strategisesti suunniteltu, koska poliittinen historia on kukkuroillaan samanlaisia vedätyksiä niin koti- kuin varsinkin ulkomailla.

Maailmalla on ollut erittäin suosittua ajaa kansan parissa epäsuosittu ja jonkun erityisryhmän etuja ajava uudistus läpi siten, että järjestetään kriisi – hallituskriisi tai mikä muu tahansa, vaikkapa lama tai maanjäristys, joka on tosin vaikeasti järjestettävissä, mutta sellaisen sattuessa erinomaisesti hyödynnettävissä. Tätä menetelmää kutsutaan shokkidoktriiniksi, ja koska siitä vaietaan määrätietoisesti, sen vaikutukset ja tehokkuus ovat kansalle varsin tuntemattomia. Mediakin on haluton sorkkimaan shokkidoktriinia, sillä sen todentaminen vaatisi resursseja ja työtä – ja ennen kaikkea rohkeutta toimia vallan vahtikoirana.

Koska viimeöinen sotepäätöstaktiikka toimi liki täydellisesti – niin, että hallituspuolueet saivat haluamansa kansalaisten ilmiselvän enemmistön selkeästä vastustuksesta huolimatta, ei ole kovinkaan mahdotonta, että koko viime päivien kriisi olisi käsikirjoitettu tosi-tv:n tapaan, maailmalla hyväksi havaittua shokkidoktriinisapluunaa hyväksikäyttäen. Yleisö ei käsikirjoituksen olemassaolosta tiedä eikä media sen paljastamisesta piittaa – tärkeintä on, että se on saanut päivittäisen draamantarpeensa tyydytettyä ja pärjää näillä eväillä pitkään tästä eteenpäin. Toteutus oli myös ohjattu tehokkaimmalla mahdollisella tavalla: kriisi henkilöitiin varsinkin SSS-joukkoon, ja annettiin ymmärtää että sedät siellä riitelevät keskenään. Draaman kaari on ollut tähän mennessä erinomaisen ehyt, ja on etupäässä median aktiivisuudesta kiinni, saadaanko sen happy endiin minkäänlaisia säröjä.

Huonosti tässä kuitenkin kävi – Suomen kansan kannalta, niin kuin odotettavissa oli.

Tämä kirjoitus on julkaistu myös täällä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti