lauantai 28. joulukuuta 2013

Jos olisin insinööri ja kodinkoneyrittäjä

Äskettäin uutisoitiin siitä, että Suomen lukuisista kodeista löytyy edelleen toimivia DDR:läisiä tuotteita, ja jotkut laitteista ovat toimineet viisikymmentäkin vuotta moitteettomasti.

Muuten en haikaile DDR-maailmaa, mutta yllämainittu seikka panee miettimään, mikä meissä on vikana, kun suostumme suhteellisen mukisematta nykyiseen tapaan tuottaa lähes pelkkiä kertakäyttöhyödykkeitä. Kun muuta ei ole tarjolla, ostamme kiltisti kännykät ja tietokoneen vuodeksi-pariksi, pesu- ja muut kodinkoneet vain vähän pidemmäksi, samoin lähes kaikki muut härpäkkeet - puhumattakaan puhtaasti kertakäyttöisestä roinasta. Kun taloususkonnon papit ja piispat saarnaavat alinomaa sitä, että markkinatalous sovittaa kulutuksen, taloudet ja koko elämänmenon toimivaan uomaansa kun ihmiset saavat äänestää kukkaroillaan, niin miksi he näkyvät olevan väärässä? Vai tarkoittavatko he vakavissaan sitä, että mitä enemmän rahaa saadaan kiertoon myymällä samaa tuotetta uudelleen ja uudelleen, ja vanha kipataan kaatopaikalle tai parhaassa tapauksessa jonkinlaiseen kierrätykseen, maailma voi hyvin? En usko että he sitä tarkoittavat elleivät ole fataalisti uskoonsa hurahtaneita hihhuleita.

Jos olisin yrittäjä joka hallitsee kodinkoneiden valmistuksen, kehittäisin ensimmäisenä markkinoille DDR-tyyppisen, vaikkapa pesukoneen. DDR-tyyppisellä en tarkoita energiasyöppöä enkä vanhanaikaisuutta, vaan sellaista laitetta joka on tehty kestämään – siis ihmistä varten, ei taloutta. Möisin kestävää pesukonettani tuplahintaan verrattuna muiden bangladeshiläisillä pikkulapsilla teettämiin halpispesukoneisiin, mutta kestoaika olisi viisi- ehkä jopa kymmenkertainen niihin nähden. Lisäksi järjestäisin koneilleni mahdollisimman epätrendikkäästi korjauspalvelun, toisin sanoen suunnittelisin laitteen niin, että se pystytään tarvittaessa korjaamaan muutenkin kuin avaruustieteen insinööritaidoilla, eikä ole tarpeen heittää pois heti kun sulake palaa tai vesiletku irtoaa hanasta.

Ainakin haluaisin uskoa, että kysyntää riittäisi. Tuskin kaikki kuluttajat ovat "halpaan menevää" sakkia, jotka tekevät ostoksensa lyhytnäköisesti. Luulen että vanha ja unohtunut sanonta "köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa" voisi kokea periaatteellisen renessanssin, vaikka yhä harvempi meistä voi kutsua itseään köyhäksi.

En näe tällaiselle muuta estettä kuin ”markkinat”, ts. kilpailijat, jotka todennäköisesti löisivät kaikin keinoin kapuloita rattaisiin. Ja niitä keinoja riittää aina kodinkonekauppojen hallinnasta alkaen. Luulen että myös talouseliitin talutusnuorassa räpiköivä poliittinen johto suhtautuisi asiaan tosiasiallisesti torjuvasti, vaikka äänestäjiä miellyttääkseen ehkä muuta puhuisivatkin.

Sillä tällainen hanke vaarantaisi talouskasvun, sen, joka meille Suomeen on Vapahtajaksi valittu.

Tämä kirjoitus on julkaistu myös täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti