tiistai 6. kesäkuuta 2017

Mikä ihmeen populismi?

Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA) on tehnyt tutkimuksen aiheenaan populismi. Yksityiskohdat voi jokainen tsekata ilinkistä mutta pääsanoma hahmottuu siitä selkeänä: nykyhallinnon kritiikki on populismia, poliittisen ja taloudellisen eliitin toiminnan arvostelu on populismia, maahanmuuttopolitiikan kritiikki on populismia, globalisaatiokritiikki on populismia, taloudellisen eriarvoisuuden vastustaminen on populismia, EU-kritiikki on populismia, yhteisvaluutan arvostelu on populismia jne jne.

Yksi kuvaava detalji: ”Puoluekannoittain tarkasteltuna populismi puhuttelee etenkin perussuomalaisia äänestäviä, mutta vähemmän kokoomusta äänestäviä. SDP:tä, vasemmistoliittoa ja vihreitä äänestävät ovat keskimääräistä taipuvaisempia egalitaristiseen populismiin

Summa summarum: lähes kaikki, mikä on vastoin tutkimuksen teettäjän kapeaa ja oikeistolaista maailmankuvaa, leimataan tutkimuksessa populismiksi.

Tutkimus jakaa populisminsa nationalistiseen ja ”egalitaristiseen” alaosastoon. Nationalistisella tarkoitetaan kansallismielisiä, siis mm. maahanmuuttoon mutta myös globalisaatioon ja EU:iin kriittisesti suhtautuvia, egalitaristisella taas yhteiskunnallista tasa-arvoa ajavia. Tutkimus antaa ymmärtää, että nähtävästi valtaosa kansasta kannattaa populistisia ”ääriliikkeitä”, mikäli kyselyn mutkat suoristavista ja tarkoitushakuisista kysymyksenasetteluista jotain on tulkittavissa. No, toki tutkimuksessa hienoviritteisempiäkin tulkintoja löytyy, mutta pääsanoma on selkeä: me (EVA ja kaltaisensa) olemme yhteiskuntaa rakentava ainesosa ja te, valtaosa suomalaisista, tyhmiä ajopuita, joita kaikenlaiset helppoheikit ohjailevat mennen tullen. Itse kutsuisin tuota asennetta elitistiseksi, ellei sana ”eliittikin” olisi sortumaisillaan pahis-terminologiaan.

Populismi on viime aikoina liittynyt seuraan, jossa yhdellä sanalla tai käsitteellä halutaan ilmaista hyvä tai paha, ja typerimmillään asiat henkilöidään hyviksiksi ja pahiksiksi – kunnon James Bond -leffojen tapaan. Muita vastaavia halki-poikki-pinoon -ilmaisuja ovat mm. vapaus, demokratia ja totuus, kaikki erittäin suhteellisia käsitteitä, mutta ne on valjastettu kuvaamaan nykymaailmassa kaikkea mahdollista hyvää. Sitten on tietysti kaikenlaisia pahiksia, kuten Trump, Putin, Al-Assad tai vaikka ISIS, Al-Quaida jne, joiden niskaan on helppo sälyttää maailman pahuus – ja kuitata kaikki ongelmat sillä tavalla suit sait. Lisäksi on tätä orwellilaista newspeakia, jonka tarkoitus on lieventää, kääntää päinvastaiseksi tai hämärtää itse asian sisältö: on "haastetta", "egalitarismia", "kilpalukykyä", "valinnanvapautta", työttömien ”aktivointia”, "yhteistoiminta"neuvotteluja ja palkkojen "tarkistuksia" yms hömppää.

Koska olen parantumaton mediakriitikko, sälytän yksinkertaistavan populismin (!!) synnin median niskaan silläkin uhalla, että median kritisointi koetaan nykyään kerettiläiseksi ja vanhanaikaiseksi populismiksi (!!)  – ainakin median useimpien toimijoiden mielestä. En toki vaikkapa ISISin pahuutta kiistä, mutta jopa senkin toiminnalla on syynsä, joka ei mediaa kiinnosta pätkääkään, koska sitä kiinnostaa vain tulipalo, ei palontorjunta, joka on tylsää ja kallista. Villisti roihuava tulipalo sen sijaan on jännää ja ennen kaikkea se on näyttävää ja siksi se myy. Pahoittelen taipumustani liekehtivien vertauskuvien käyttöön, mutta jatkanpa silti populistisella polullani: medialle on paljon tuottoisampaa antaa talon palaa, jopa sytyttää se itse, kuin ehkäistä paloa tai edes tunnistaa sen syttymissyytä.

Kaiken kaikkiaan tässä tarinoiden (viis siitä onko niillä totuuspohjaa) kyllästämässä maailmassa EVAn tuore tutkimus rakentaa osaltaan suurta yhteistä satuamme, ehyttä, kokonaista ja särötöntä maailmankuvaa, ja edellyttää meidän kaikkien riemurinnoin yhtyvän siihen, koska se on tie, totuus ja elämä. Ellei populismi-termi olisi kärsinyt täydellistä inflaatiota, nimittäisin tuota elitististä (!) tutkimusta populismiksi. 

KIrjoitus on julkaistu myös täällä



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti